Skip to main content

Proleće i leto na Goliji

Golija je jedna od naših najlepših, najočuvanijih i najšumovitijih planina u Srbiji. Okružena planinama jugozapadne i centralne Srbije, Golija svojom masivnošću dominira krajolikom i zauzima površinu skoro dva puta veću od susednog i mnogo poznatijeg Kopaonika.
Golija je 2001. godine proglašena za Park prirode, a Rezervat biosfere „Golija-Studenica“ je pod zaštitom UNESKO-a. Najviša tačka Golije je Jankov kamen visok 1834 metara. Velika šumska prostranstva, neka sa karakteristikama prašume, stabla visoka i do 40m, tresetišta i brojne endemske i reliktne biljne vrste su samo deo onoga što Golija skriva. Na Goliji raste preko 100 lekovitih vrsta, a priroda je bila izdašna i kada su u pitanju gljive i šumski plodovi. Zato neka vas ne iznenadi kada pri poseti Goliji u proleće i leto budete videli lokalno stanovništvo koje na svojoj planini pronalazi i lek i hranu. Nemojte ni vi propustiti priliku da prilikom šetnje ovom planinskom lepoticom probate borovnice ili šumske jagode.

Smeštaj

Kapacitet našeg hotela je oko 80 ležajeva u jedno-, dvo-, tro- i četvorokrevetnim sobama, gde svaka soba ima sopstveno kupatilo, a nekoliko soba ima i tv i terasu. Posebnu toplinu sobama daje ručno izrađen nameštaj od prirodnih materijala.